Öğretim Amaçları ve Program Çıktıları


Program Öğretim Amaçları
 

  • Mezunların, sosyal bilimlerin temel kavramlarını, kuramlarını ve yöntemlerini tanıyacak ve kültür-iletişim bağlamında bu bilgileri analiz edebilecek donanıma sahip olmaları.
  • Kültür ve iletişim bilimlerine özgü sosyal bilim araştırma yöntemlerine hâkim, bağımsız araştırma tasarlayıp yürütebilen, kuramsal bilgiyi uygulamaya dönüştürebilen bireyler olmalarını sağlamak.
  • Disiplinlerarası düşünme yeteneği geliştirerek; Kültür kuramları, iletişim-medya kuramları, kitle iletişim araçları, kültürel çeşitlilik, tarih, edebiyat, coğrafya ve kültürel çalışmalar gibi alanlarla bağlantı kurabilen, tarihsel-karşılaştırmalı ve çok yönlü analiz yapabilen bireyler yetiştirmek.
  • Almanca ve İngilizce gibi yabancı dillerde akademik ve mesleki düzeyde iletişim kurabilen; çok dilli ve kültürlerarası ortamlarda etkin olabilen bireyler yetiştirmek.
  • Dijital medya üretimi, görsel tasarım ve uygulamalı bitirme çalışması/proje/staj gibi pratik deneyimlerle kuramsal bilgiyi pekiştirmiş; etik sorumluluk ve toplumsal duyarlılıkla hareket eden bireyler yetiştirmek.

Program Çıktıları 
 
  1. Kültür kuramları, İletişim ve medya kuramları: Kültür, İletişim ve medya kuramları hakkında derinlemesine bilgi sahibi olma ve bu bilgileri uygulayabilme.​ Dijital tasarım, görsel çalışmalar ve medya-toplum ilişkileri konularında derinlemesine bilgi sahibi olma ve bilim ve teknolojideki gelişmeler ışığında bu bilgileri uygulayabilme.
  2. Kitle iletişim araçlarının toplumsal işlevlerini eleştirel bir perspektifle değerlendirebilme; medya metinlerini analiz edip yorumlayabilme, dijital kültür ve medya üretimi alanlarında kuramsal bilgiye dayalı uygulama becerisi geliştirme. 
  3. Araştırma Yöntemleri: Niteliksel ve niceliksel sosyal bilim araştırma yöntemleri hakkında iletişim ve kültür bilimleri yönelimli bilgi sahibi olma ve bu yöntemleri uygulayabilme.​
  4. Kültürel Çeşitlilik ve Etik Bilinci: Kültürel çeşitlilik, etik ve sosyal sorumluluk bilincine sahip olma.​ Kültür ve iletişim bilimleri kapsamında evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerine çevre farkındalığıyla sürdürülebilirlik ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık edinme.
  5. Disiplinlerarası Yaklaşım: Alman dili ve edebiyatı, tarih, coğrafya, kültür ile alakalı kamu ve sivil toplum kuruluşlarından faydalanarak disiplinlerarası bir perspektif geliştirme.​
  6. Mesleki Yabancı Dil Yetkinliği ve uygulamalı deneyim: Almanca ve İngilizce dillerinde mesleki terminolojiye hâkim olma, bu dillerde etkin iletişim kurabilme ve Staj-bitirme çalışması aracılığıyla teorik bilgileri pratik deneyimle ve yaşam boyu öğrenmeyle pekiştirme.​
  7. Alan içi ve alan dışı bilgi kaynaklarını bütünleştirerek disiplinlerarası bakış açısı geliştirebilme; farklı bilgi alanlarından alınan dersleri kültür ve iletişim bilimleri perspektifiyle değerlendirebilme; bireysel sorumluluk alabilme ve takım çalışması yürütebilme becerisi.